Forsøg med nyt foder

Foder og vand er de to vigtigste elementer, for at høns trives og har energi til at lægge æg. Derfor vil vi teste, om vi kan sammensætte vores foderblandinger på en endnu bedre måde.

Vi vil undersøge, om vi kan optimere vores nuværende foderblandinger med blandt andet græsprotein og andre næringsrige muligheder. Ligesom for os mennesker er mad og vand afgørende for hønsenes trivsel og energi. Derfor er foderet et oplagt sted at starte for at se, om nye foderblandinger kan bidrage til endnu højere hønsevelfærd.

Grovfoder og kraftfoder

Fra de er helt små, får økologiske høns både grovfoder og kraftfoder. Almindelige høns får typisk kun kraftfoder, men grovfoderet er rigt på fibre, så det er godt for maven og samtidig giver hønsene noget at gå og rode i. Derfor er det vigtigt, at den nye foderblanding fortsat sikrer, at hønsene bliver aktiveret i dagligdagen.

Kraftfoder kan være kerner af korn, bønner og andet foder, som er rigt på energi og protein, der får hønsene til at vokse og lægge mange æg. Mindst 95 procent af kraftfoderet til økologiske høns skal være økologisk dyrket, og der må ikke være gensplejsede ingredienser (GMO) i foderet.

Ud over at sikre at hønsene via foder og vand får energi og kræfter til æglægning, så er det også vigtigt, at deres afføring har en fast konsistens, så det ikke sidder fast i deres fjer.

I gang til foråret

Lige nu er vi i gang med at undersøge de forskellige muligheder for at ændre foderblandingerne, så vi er klar til at igangsætte nogle forsøg, når vi til foråret starter nye hønsehold op i vores nye forsøgsstald. Du kan læse mere om projektet med forsøgsstalden her.

Vi bygger vores egen forsøgsstald, da det er afgørende for os at sikre, at de tiltag vi gør, er de rigtige for vores høns trivsel. I forsøgsstalden er der kun 25 høns i hver flok, så vi kan følge hønsene tæt, når de kommer på et andet foder eller på anden vis får tilføjet noget til deres kost.

Du kan følge foderprojektet løbende på vores blog – tilmeld dig gerne vores nyhedsbrev, så du ikke går glip af nye indlæg. Har du andre spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte os.

Tilmeld dig nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få den nyeste viden om hønsevelfærd direkte i din indbakke