En update på vores projekt med forsøgsstalde

Der har været stille fra vores side det sidste halve års tid. Det betyder dog ikke, at projektet har stået stille. Slet ikke. Vi har arbejdet på at gøre projektet skarpere i forhold til hvilke ting, vi kan afprøve i forsøgsstaldene, og hvilke eksterne samarbejdspartnere vi kan få tilknyttet projektet, så vi har den rette ekspertviden til rådighed.

Samtidig skete der nogle ting i verdenen tilbage i foråret, som gjorde, at det blev nødvendigt at skubbe indsættelsesplanerne for hønsene en smule tilbage. Vores første prioritet var nødt til at være arbejdet omkring at sikre fundamentet under vores gode danske, økologiske landmænd i et presset marked.

De første skridt er taget

Som sagt, så har vi, selvom vi har været stille udadtil, stadig arbejdet på vores projekt internt, og de første skridt til at realisere projektet er taget.

Vi har fundet den perfekte lokation til forsøgsstaldene, der ligger tæt på Dueholm-gården, hvor det hele startede tilbage i 1991.

Desuden har vi fået designet selve forsøgsstaldene, og vi er nu i fuld gang med at bygge dem.

Forsøgsstaldene

Der bliver to forsøgsstalde, der hver kommer til at indeholde tre hold høns af 25 styk. Hvert hold høns får et hønsehus med et gulvareal indvendigt på 6,5 kvm. Samtidig får de et udendørsareal på minimum 100 kvm med varieret natur, som de dagligt vil komme ud på. Altså giver vi hønsene de bedste betingelser for at udleve deres naturlige adfærd i forsøgsstaldene.

Hønsene, vi kommer til at bruge i projektet, er brune høns af racen Lohmann Brown.

Hvilke elementer skruer vi på til vores undersøgelser?

De første seks hold høns bliver delt op i tre grupper, så vi kan undersøge, hvorvidt det har en effekt for hønsenes velfærd, at vi skruer på nogle forskellige elementer.

Gruppe 1 består af to hold høns, som kommer til at leve under samme managementprogram som i Dueholms egne hønsestalde.

Gruppe 2 består af to hold høns, som vi vil fodre med det bedste foder på alle parametre – for selvom vores økologiske høns får kvalitetsfoder i forvejen, så kan der helt sikkert skrues endnu mere op for visse elementer. Vi har en forsker involveret, som vil analysere og fastlægge fodersammensætningen til hønsene.

Gruppe 3 består af to hold høns, hvor vi vil udskyde æglægningen i 6-10 uger.

Hvad kommer der til at ske?

Vi indsætter hønsene i staldene i slutningen af april 2023, hvor igennem vi vil indsamle data, vi kan bruge til at analysere, så vi kan se, om de forskellige tiltag gør en forskel for hønsene. I samarbejde med en ekstern konsulent vil vi med jævne mellemrum få scannet vores forsøgshøns – men også høns fra Dueholm og andre af vores producenter, så vi kan få alle tænkelige data at arbejde med i vores mission om at skabe endnu bedre hønsevelfærd.

Et langsigtet projekt

Det er vigtigt for os at understrege, at vi gør det her fuldt ud. For os handler det om at skabe resultater, vi kan bruge til at højne hønsevelfærden i endnu højere grad i fremtiden. Det betyder også, at vi kommer til at følge vores høns tæt i en lang periode, så den data vi indsamler er retvisende, og det er derfor et langvarigt projekt, vi sætter i gang.

Følg med

Hønsevelfærd er for alle. Derfor deler vi løbende ud af den viden, vi indsamler. Det gør vi her på vores blog, i vores nyhedsbrev og på vores sociale medier (Facebook og Instagram). Vi håber, at du har lyst til at følge med et eller flere steder, så vi sammen kan gøre en forskel.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Del denne artikel

Andre artikler

En update på vores projekt med forsøgsstalde

Der har været stille fra vores side det sidste halve års tid. Det betyder dog ikke, at projektet har stået stille.

Tilmeld dig nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få den nyeste viden om hønsevelfærd direkte i din indbakke