Æggets vej til forbrugeren

Når du rækker ud efter en bakke æg i supermarkedet, tænker du så nogensinde over, hvad der egentlig går forud for at ægget lander der, hvor du køber det? For æggets vej til dig starter faktisk langt tidligere, end du måske tror. Læs med her.

Forældredyr

I Danmark starter hele produktionen af æg med hønsenes forældre, som producerer de befrugtede æg, der efterfølgende udruges på rugerier.

Rugeriet

Når de befrugtede æg ankommer til rugeriet, bliver de puttet i rugemaskiner. Æggene udruges i omkring 18-19 døgn i rugemaskinerne, inden æggene de sidste 2-3 døgn bliver placeret i klækkemaskiner.

Opdræt

Når kyllingerne er daggamle, bliver de sat ind i opdrætsstalde. Her lærer kyllingerne at drikke af vand-nipler, finde foder og generelt at bevæge sig rundt i staldene. Når de økologiske høns har udviklet fuld fjerdragt, så får de også dagligt adgang til et udeareal. De unge høner kaldes for hønniker. Når hønnikerne er omkring 16 uger gamle, flyttes de videre ud i æglæggerstalden. Her kønsmodnes de, bliver til høner og derefter starter den naturlige produktion af æg.

Ægproduktion

Hønsene flytter ind i æglæggerstaldene, der ejes af vores dygtige, økologiske landmænd, der har mange års erfaring i hønsehold, når de er er ca. 4 måneder gamle. Hønsene begynder typisk at lægge æg, når de omkring 20 uger gamle. Hver høne lægger næsten et æg om dagen.

Æggene samles sammen hver dag, hvorefter de pakkes på bakker og køres til vores pakkeri.

Pakkeri

Når æggene ankommer til pakkeriet, bliver de anbragt på et transportbånd, hvor æggene gennemlyses for at se, om der skulle være fejl inde i æggene. Æg med fejl sorteres fra. Æggene vejes og sorteres i fire forskellige vægtklasser: Small, medium, large eller X-large. Hver enkelt æg stemples med en kode, der gør det muligt at spore ægget tilbage til den enkelte producent. Derefter pakkes æggene i bakker, der forsynes med pakkedato og mindste holdbarhedsdato.

I butikken

Til sidst køres æggene ud til dit supermarked, hvor du kan købe dem. Helt uden besvær.

Tilmeld dig nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få den nyeste viden om hønsevelfærd direkte i din indbakke